RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta opent in mei officieel de deuren. Met dit gloednieuwe centrum wil AZ Delta in de regio toonaangevend zijn voor onderzoek, innovatie en opleidingsmogelijkheden. Projecten in RADar zijn data gedreven. Ingenieurs werken er met samen met artsen en verpleegkundigen zodat gegevensanalyses veilig gebouwd worden. Inzichten en verbanden kunnen de grenzen van het menselijke brein overstijgen en ondersteunend werken bij onderzoek. Naast een aula en foyer voor 300 personen, beschikt RADar over multi-inzetbare vergaderruimtes, IT-opleidingslokalen en een oefenlokaal waar interactieve en praktijkgerichte opleidingssessies kunnen plaatsvinden om de best mogelijke gezondheid en zorg voor onze patiënten te voorzien.
Officiële opening
De naam RADar is niet toevallig gekozen, maar verwijst naar een radar die radiogolven uitstuurt om de omgeving te screenen. Met dit leer- en innovatiecentrum wil AZ Delta net staan voor het verruimen van kennis en ontwikkeling, het aftasten van nieuwe technologieën en samenwerkingsverbanden.
Door corona liet de officiële opening iets langer dan verwacht op zich wachten, maar op 30 mei is het eindelijk zo ver. RADar wordt onder aanwezigheid van o.a. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits, het RADar team en wetenschapsjournalist Koen Wauters feestelijk geopend.
Ontdek het programma via deze link en maak kennis met enkele projecten en ambities van RADar
Deze officiële opening is de vooravond van een boeiende 2-daagse conferentie “Engineer meets Physician” (EmP), georganiseerd door RADar. De focus van dit wetenschappelijk congres is gericht op het potentieel van data. Hiervoor werken wetenschappers, vanuit diverse disciplines nauw samen met artsen en dit vanuit diverse perspectieven. Gerenommeerde internationale en nationale onderzoekers van Karolinska Institute, ICHOM, Mayo Clinic, Harvard Medical School en tal van universiteiten en ziekenhuizen zullen hun onderzoek rond datadeling, data-analyse, datakwaliteit en machinaal leren toelichten. Inschrijven voor EmP event kan via deze link.
Data gedreven onderzoek
Binnen RADar wordt zorgvuldig geëxperimenteerd om ziekenhuisdata verder uit te breiden met patiëntuitkomsten, patiëntervaringen en data van wearables.
Ook voor de dienst Cardiologie biedt dit heel wat opportuniteiten. Binnen het leer- en innovatiecentrum worden o.a. gegevens van patiënten met coronair hartlijden onderzocht en worden A.I modellen getraind om bepaalde uitkomsten van de patiënt te voorspellen ten gevolge van een aantal fictief opgelegde behandelingen. Op deze manier wordt onderzocht om een behandeling op maat te voorspellen met de beste uitkomsten voor de patiënt. De ingenieurs van RADar werken samen met de artsen, waaronder ook cardiologen en cardiochirurgen. Uit hartfilmpjes worden datapunten verzameld zodat computermodellen nieuwe verbanden kunnen detecteren die de grenzen van het menselijk brein van een arts overstijgen. Zo zou het onderzoeksteam de kans op overleven willen voorspellen aan de hand van hartfilmpjes en data vergaard in het ziekenhuis over de patiënt.
Benieuwd naar wat RADar te bieden heeft? Schrijf u vooraf in voor de feestelijke inauguratie op 30 mei om 17u15.